P-plåster

P-plåster är ett preventivmedel för kvinnor. Du byter plåster varje vecka och den fjärde veckan går du utan plåster och du kommer då få din mens. Genom ett plåster får du en jämn utsöndring av hormoner.


Ger ett jämnare intag av hormoner

I p-plåster finns det samma hormoner som det finns i p-piller och p-ringar.

Däremot ger plåstret ett jämnare intag av hormonerna i kroppen. Detta i jämförelse med exempelvis p-piller där du får alla hormoner i dig på en gång genom en tablett, istället för att få små doser från ett plåster under hela dygnet.

Plåstret är fem centimeter stort och beigefärgat.

Så gör du

Sätt fast plåstret på huden

Plåstret kan du sätta fast vart som helst på kroppen. Förutom på bröstet. Byt plats på plåstret mellan gångerna så huden inte blir irriterad.

Byt en gång i veckan

Byt plåstret en gång i veckan. Efter tre veckor (och tre plåster) går du utan plåster en vecka och du kommer då att få din mens.

Plåstret lossnar inte – du kan leva som vanligt

P-plåstret sitter kvar trots att du tränar, duschar, badar och sover.

P-plåster

P-plåster är mycket säkert mot graviditet.

Säkerhet och graviditet

P-plåster är ett mycket säkert preventivmedel och det är en väldigt liten risk att du blir gravid om du använder p-plåster på rätt sätt.

Om du har missat att sätta fast ett nytt p-plåster i tid efter att du har haft din mens är det viktigt att du använder kondom. Mer information om exakta dagar står ofta i bipacksedeln.

Om du vill köpa p-plåster

Om du vill ha p-plåster ska du ta kontakt med din läkare, barnmorskemottagning eller din ungdomsmottagning.

Kostnad

Vad det kostar beror på vilket landsting du bor i. Är du under 20 år är det billigare med preventivmedel. Det kan kosta ungefär 70-100 kronor i månaden.

Biverkningar

  • Bakom plåstret kan huden bli irriterad. Försök därför att inte sätta plåstret på exakt samma plats när du byter.
  • Hormonerna i plåstret kan i vissa fall påverka dig negativt så som att du kan få finnar, huvudvärk, minskad sexlust eller känna dig nedstämd.
  • Hormonet östrogen kan ge en liten ökad risk för blodpropp. Detta gäller för att preventivmedel med östrogen i.